Co je się w Wigilię Bożego Narodzenia na świecie? [cz. 2/3]

Co je się w Wigilię Bożego Narodzenia na świecie? [cz. 2/3]

Pomimo tego, że jest to wspólne święto wszystkich chrześcijan, to każdy z nich obchodzi ten dzień na inny sposób. Po czym to widać? Wystarczy jedynie spojrzeć na samo jedzenie, które tego wyjątkowego dnia pojawia się na stołach wszystkich chrześcijańskich biesiadników. Czego można się spodziewać? Jest trudno odpowiedzieć właśnie na to pytanie z tego względu, że każdy naród ma inne preferencje żywieniowe i tradycja bożonarodzeniowa wygląda zupełnie inaczej. Zapraszamy do zapoznania się z różnymi stołami wigilijnymi na całym świecie.

Węgry

Zapewne kuchnia węgierska kojarzy się większości z jedną potrawą, czyli plackiem węgierskim. Jednak ta potrawa wygląda nieco inaczej w swojej ojczyźnie oraz w Polsce. Węgierska kolacja wigilijna to przede wszystkim różnego rodzaju mięsa, które zjada się w towarzystwie swoich najbliższych przyjaciół oraz rodziny. Ponadto obowiązkowymi pozycjami są również: zupa rybna oraz strucla z makiem. Jednak największą gwiazdą całej Wigilii jest właśnie gulasz segedyński, który jest przyrządzany z dzika, słoniny oraz kapusty. To właśnie ta potrawa zawsze robi największe wrażenie na wszystkich gościach. Węgierska Wigilia jest pikantna oraz mocno przyprawiona papryką.

Francja

Francuskie stoły wigilijne są zastawione przede wszystkim różnego rodzaju smakołykami związanymi z owocami morza. Dlatego jeśli jesteś fanem ostryg, langust, krewetek lub wędzonego łososia, wówczas zdecydowanie warto byłoby spędzić Boże Narodzenia właśnie we Francji. Najpopularniejszym świątecznym daniem jest tam foie gras. Jest to pasztet z kaczych lub gęsich wątróbek. Oczywiście nie tylko to można znaleźć na francuskich stołach podczas Wigilii. Jednym z popularniejszych dań jest tam także pieczony indyk. Faszeruje się go kasztanami lub truflami. Ostateczny smak oraz wygląd wigilijnych dań zależy tak naprawdę od tego, o jakim regionie Francji się rozmawia. Jednak nigdzie w całej Francji nie może zabraknąć jednego, czyli słynnego deseru buche de noel. To specyficzne ciasto w kształcie polany.

takedahrs / Pixabay

Grecja

W święta Bożego Narodzenia królują przede wszystkim dania mięsne oraz rybne. Co jest w nich najważniejsze. Mają być sycące. Dlaczego Grecy są takimi łakomczuchami i pasibrzuchami? Przyczyną takiego stanu rzeczy jest wielodniowy post, jaki jest praktykowany zgodnie z tradycją w Grecji. Dopiero po jego odbyciu nastaje Wigilia i można zasiąść do bogato zastawionego stołu. Na świątecznej kolacji nie może brakować na pewno pieczonego indyka lub wieprzowiny faszerowanego kasztanami, orzeszkami pinii oraz rodzynkami. Inną popularną potrawą jest także potrawka z jagnięciny. Jednak czym tak naprawdę zajada się każdy Grek? Ich ulubiona potrawą jest melomakarona, czyli ciasteczka maczane w syropie.

Święta Bożego Narodzenia są czasem, kiedy w każdym państwie wszyscy spotykają się ze swoimi bliskimi przy stole. Śpiewa się wtedy kolędy oraz je przepyszne tradycyjne dania. Jest to dzień, w którym każdy może usiąść i spokojnie zjeść i porozmawiać ze swoimi bliskimi o, co bardzo trudno jest w ciągu całego roku, kiedy każdy jest bardzo zapracowany oraz zajęty. Dlatego między innymi tak długo wyczekuje się właśnie świąt Bożego Narodzenia, które pozwalają i nakłaniają do robienia tego na, co nikt nigdy niestety nie ma czasu, czyli dostrzeżenie swoich bliskich – osoby, które kocha się nad życie.

Źródło zdjęcia głównego: PhotoMIX-Company / Pixabay



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *