Co je się w Wigilię Bożego Narodzenia na świecie? [cz. 3\3]

Co je się w Wigilię Bożego Narodzenia na świecie? [cz. 3\3]

Pomimo tego, że jest to wspólne święto wszystkich chrześcijan, to każdy z nich obchodzi ten dzień na inny sposób. Po czym to widać? Wystarczy jedynie spojrzeć na samo jedzenie, które tego wyjątkowego dnia pojawia się na stołach wszystkich chrześcijańskich biesiadników. Czego można się spodziewać? Jest trudno odpowiedzieć właśnie na to pytanie z tego względu, że każdy naród ma inne preferencje żywieniowe i tradycja bożonarodzeniowa wygląda zupełnie inaczej. Zapraszamy do zapoznania się z różnymi stołami wigilijnymi na całym świecie.

Wielka Brytania

Boże Narodzenie w Wielkiej Brytanii jest szczególnym okresem, kiedy spożywany jest przede wszystkim pieczony indyk. Oczywiście nie jest to na tyle nudne danie, że w każdym brytyjskim domu spożywane jest na ten sam sposób. Jest wiele wariantów nadziewania oraz podawania. Jednym z najpopularniejszych są właśnie kasztany, ziemniaki, brukselka, brokuły, lub słynny farsz szałwiowo – cebulowy. Brytyjczycy lubią jeść tłusto, dlatego wówczas przygotowuje się kiełbaski zawinięte w bekon. Najważniejszy jest przede wszystkim sam deser, który jest przygotowywany aż z 13 składników – jest to symbolem 12 apostołów wraz z Jezusem. Jest to słynny pudding, którego przygotowywanie rozpoczyna się już 3 miesiące przed Wigilią.

Pudding
RitaE / Pixabay

Włochy

We Włoszech najważniejszym dniem jest Boże Narodzenie 25 grudnia. W Wigilię zaleca się spożywanie postnych potraw czyli spaghetti z małżami oraz pieczona ryba. W zależności od regionu Włoch na śmielsze jedzenie można sobie pozwolić w pierwszym dniu świąt. Na włoskich stołach nie brakuje na pewno pieczonego mięsa takiego, jak indyk, wieprzowina lub jagnięcina. Jednak najważniejszym punktem menu jest sam deser, czyli włoskie ciastka z bakaliami, które są opruszone cukrem pudrem. Dodatkowo innym jeszcze smakołykiem jest tzw. Pandoro – drożdżowa babka o kształcie gwiazdy.

Panettone,
guanabarino / Pixabay

Japonia

Japońskie święta Bożego Narodzenia są iście egzotyczne. Co prawda chrześcijanie to jedynie 1% społeczeństwa. Jednak 25 oraz 26 grudnia nie jest dniem wolny od pracy. Dlatego żyjący tam Polacy są zmuszeni do wzięcia urlopu. Wigilia najczęściej to czas, kiedy wychodzi się do miasta, w którym panuje świąteczna atmosfera. W przypadku Japończyków jest to głównie konsumpcyjne podejście do samego okresu, kiedy wydawane są zawrotne kwoty na prezenty. W przypadku jedzenia 25 grudnia je się pieczonego kurczaka.

Kurczak
Ananya440 / Pixabay

Święta Bożego Narodzenia są czasem, kiedy w każdym państwie wszyscy spotykają się ze swoimi bliskimi przy stole. Śpiewa się wtedy kolędy oraz je przepyszne tradycyjne dania. Jest to dzień, w którym każdy może usiąść i spokojnie zjeść i porozmawiać ze swoimi bliskimi o, co bardzo trudno jest w ciągu całego roku, kiedy każdy jest bardzo zapracowany oraz zajęty. Dlatego między innymi tak długo wyczekuje się właśnie świąt Bożego Narodzenia, które pozwalają i nakłaniają do robienia tego na, co nikt nigdy niestety nie ma czasu, czyli dostrzeżenie swoich bliskich – osoby, które kocha się nad życie.

Źródło zdjęcia głównego: stef54 / Pixabay



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *