Czym charakteryzuje się kuchnia egipska? Przepis na falafel

Czym charakteryzuje się kuchnia egipska? Przepis na falafel

Czas na kolejną wycieczkę kulinarną. Dziś wybierzemy się do Egiptu, żeby przekonać się czym charakteryzuje się kuchnia egipska i jak przyrządzić falafel we własnym domu.

Czym charakteryzuje się kuchnia egipska?

Podstawę kuchni egipskiej stanowią ryż, owoce i warzywa. Duże znaczenie ma lokalna odmiana bobu, która jest bogata w białko i zwykle spożywana jest na śniadanie z chlebem. Bób wykorzystuje się również do sporządzenia kotlecików, które także stanowią danie śniadaniowe. Egipcjanie lubią również kiszone warzywa. Chleb występuje w kilku odmianach takich jak battaw czy pita. Często bywa wypełniany mięsnym nadzieniem lub nadzieniem z fulu (danie z bobu). Kuchnia egipska jest zróżnicowana regionalnie. Na południu potrawy są bardziej pikantne ze względu na wpływy Sudanu i Nubii, natomiast w delcie Nilu oraz w północnych, nadmorskich regionach chętnie spożywane są owoce i morza, które zwykle podawane są z ryżem oraz sałatkami. W kuchni egipskiej zauważyć można również wpływy greckie, tureckie, żydowskie czy syryjskie.

Kuchnia egipska w Twoim domu

Kiedy już wiesz, czym charakteryzuje się kuchnia egipska, możesz spróbować przygotować jedną z charakterystycznych potraw w swoim domu. Dziś prezentujemy przepis na falafel w picie.

czym charakteryzuje się kuchnia egipska, przepis na falafel, kotleciki ułożone na talerzu
iSAWcompany / Pixabay

Składniki:

  • ciecierzyca (sucha) – 2 szklanki,
  • czosnek – 4-5 ząbków,
  • cebula – 1 sztuka,
  • natka pietruszki,
  • mielony kumin – 1-2 łyżeczki,
  • gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki,
  • proszek do pieczenia – ¼ łyżeczki,
  • czarny pieprz – ¼ łyżeczki,
  • sól – 1,5 łyżeczki,
  • olej,
  • chleb pita,
  • warzywa (ogórek, pomidor, sałata),
  • ketchup.

Sposób przygotowania:

Zalać ciecierzycę zimną wodą i odstawić na około 15 godzin. Następnie, po tym czasie  odcedzić i razem z czosnkiem i cebulą zmiksować blenderem lub w maszynce do mielenia. Następnie masę doprawić do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki i razem wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać większą porcję oleju. Z masy uformować nieduże kotlety, smażyć na złoty kolor. Podawać razem z chlebem pita i warzywami polane ketchupem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial