Danie kuchni hiszpańskiej, czyli przepis na paellę

Danie kuchni hiszpańskiej, czyli przepis na paellę

Podróże pozwalają nie tylko na zwiedzanie zabytków i pozbawianie miejsc. Podróże kształcą. Pozwalają nam poznawać kulturę innych narodów. Jednym z elementów kultury jest oczywiście kuchnia, którą czasem bez problemu możemy zaadoptować do naszych warunków. Dziś serwujemy pomysł na danie kuchni hiszpańskiej w Twoim domu.

Kuchnia hiszpańska

Hiszpania to dość często obierany kierunek przez turystów, dlatego można spotkać się z adaptacją dań kuchni hiszpańskiej na polskie warunki. W przypadku kuchni hiszpańskiej trudno jest wyróżnić cechy wspólne dla wszystkich regionów Hiszpanii. Zarówno potrawy o śródziemnomorskim rodowodzie z południowego wybrzeża, potrawy ludów pasterskich, jak i kuchnia wywodząca się z tradycji morskich wchodzą w skład kuchni hiszpańskiej. Wpływy innych różnych tradycji kulinarnych można także znaleźć w kuchni hiszpańskiej. Należą do nich: kuchnia arabska, z której po wywodzi się użycie ryżu i szafranu, a także niektóre desery bakaliowe, kuchnia meksykańska, której Hiszpanie zawdzięczają ziemniaki i paprykę, kuchnia angielska, z której zaczerpnięty jest wyrób ginu na Balearach oraz kuchnię francuską, z której pochodzą kremy i ciasta.

Przepis na danie kuchni hiszpańskiej, czyli paella

Niektóre dania kuchni hiszpańskiej w bardzo łatwy sposób można zaadaptować w swoim domu. Dziś przedstawiamy przepis na paellę, czyli jednogarnkowe danie na bazie ryżu i szafranu. Paellę przyrządza się z dodatkiem owoców morza, jednak my przedstawiamy wersję z kurczakiem oraz innym hiszpańskim akcentem, czyli kiełbasą chorizo.

EstudioWebDoce / Pixabay

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 50 g chorizo lub salami chorizo
  • 100 g ryżu do risotto (arborio)
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 pomidor
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 mała czerwona papryka
  • szczypta szafranu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Kurczaka, chorizo oraz paprykę pokroić na kawałki. Pomidora pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić. Zagotować bulion. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy, dodać chorizo i podsmażyć trochę, aż wytopi się tłuszcz, następnie dodać kawałki kurczaka. Podsmażyć je około trzech minut, a w połowie smażenia dodać czosnek. Dodać do tego kukurydzę i paprykę, smażyć razem przez dwie minuty, następnie dodać pomidora i smażyć kolejne trzy minuty. Wlać wino i gotować przez cztery minuty. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, paprykę ostrą oraz kurkumę i wymieszać. Dodać ryż i smażyć przez następne dwie minuty. Zawartość patelni zalać bulionem i gotować bez mieszania 12 minut, następnie zmniejszyć ogień i gotować przez następne 6 minut. Patelnie zdjąć z ognia, ostawić na dwie minuty, a potem dodać natkę pietruszki, wymieszać i gotowe.

Źródło zdjęcia głównego: PeterKraayvanger / Pixabay



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *