Jedzenie w podróży, czyli domowe rogaliki

Jedzenie w podróży, czyli domowe rogaliki

Jedzenie w podróży jest bardzo istotne. Dostarcza nam niezbędnej energii na przygody. Ważne jest, aby dostarczało niezbędnych minerałów i witamin, jednak można także pozwolić sobie na słodkie przekąski, szczególnie domowej roboty, które będą lepsze w porównaniu do gotowych wyrobów.

Jak przewozić jedzenie w podróży?

Przy okazji pozycji sałatki, jako dobrej przekąski w podróży nieco poruszyliśmy ten temat. Dziś do niego wracamy. Jedzenie w podróży najlepiej pakować jest w szczelne pojemniki do osobnego plecaka lub torby. Dzięki temu unikniemy dużych szkód, w przypadku, gdyby coś miało się wylać lub wysypać. Najlepiej zdecydować się na lodówkę podróżną lub torbę termiczną, dzięki czemu będziemy mieć pewność że nasze jedzenie w podróży pozostanie świeże, szczególnie w przypadku, kiedy wybieramy się w długą podróż. Warto także zabierać ze sobą zestaw plastikowych naczyń, głównie ze względu na komfort jedzenia i małą ilość miejsca, jaką zajmują.

jedzenie w podróży, czyli rogaliki

Przepis na rogaliki

Jedną z prostych, słodkich przekąsek, którą można przygotować w domu są rogaliki. Samo ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a dzięki temu rogaliki przygotowane samodzielnie nie będą zawierać rządnych ulepszaczy w porównaniu do tych, które można znaleźć w sklepach. Dziś prezentujemy prosty przepis na rogaliki, które idealnie sprawdzą się jako jedzenie w podróży.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • 6 łyżek letniego mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 dag drożdży
  • cukier puder do posypania rogalików
  • szczypta soli
  • powidła

Przygotowanie:

Drożdże pokruszyć, zalać mlekiem, posypać cukrem i połową mąki i odstawić na pół godziny. To tak przygotowanego zaczynu dodaj resztę mąki, masło, żółtka oraz sól. Ciasto podziel na cztery mniejsze części i rozwałkuj je mniej więcej na kształt koła. Potnij je na trójkąty. W najszerszej części trójkąta połóż mniej więcej łyżkę powideł, a następnie zwiń do środka. Piecz rogaliki w temperaturze 180 stopni Celsjusza aż się zarumienią.

jedzenie w podróży, czyli domowe rogaliki

Jedzenie w podróżny powinno być urozmaicone. Można sobie pozwolić również na słodkie przekąski przygotowane samodzielnie. W takiej roli idealnie sprawdzą się domowe rogaliki.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial