Kuchnia grecka w Twoim domu

Kuchnia grecka w Twoim domu

Kontynuujemy naszą kulinarną podróż, po Hiszpanii przyszedł czas na Grecję. Kraj mitycznych bogów, słońca i pysznego wina. Sprawdzamy, co do zaoferowania ma kuchnia grecka i jakie pyszności można wyczarować w swoim domu.

Kuchnia grecka – cechy charakterystyczne

Kuchnia grecka postrzegana jest zazwyczaj jako prosta i zdrowa. Częste stosowanie czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw, zwłaszcza papryki i pomidorów, świeżych ziół, baraniny i ryb to jej cechu charakterystyczne. Nie można zapomnieć także o greckich winach, które słynne są już od czasów starożytności. Dodatkowo niektóre wysypy słyną ze swoich specjalności. Na Kosie jest to na przykład tarta cytrynowa i różne gatunki sałaty, na Krecie – ser graviera i karczochy, na Mykonos – suszona wieprzowina (loúses) oraz zapiekanka z cebuli i sera (kremythópita), na Siros – zapiekanka z cukinii (kolokythópita) a na Santoryn – małe, dość niekształtne pomidory.

Kuchnia grecka w Twoim domu, czyli przepis na musakę

Jednym z dań, jakie ma do zaoferowania kuchnia grecka jest musaka. To zapiekanka przygotowana na bazie bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa. Górą warstwę potrawy stanowi natomiast sos beszamelowy posypany dodatkowo żółtym serem.

Mariamichelle / Pixabay

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego,
  • 400 g bakłażana,
  • Bułka tarta,
  • Masło,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Oliwa,
  • Ok. 6 sztuk pomidorów, najlepiej dojrzałych,
  • 1,5 kg ziemniaków,
  • Ser (np. parmezan lub graviera),
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki czerwonego wina,
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1 średnia cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1-2 Liście laurowe,
  • 2 płaskie łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu,
  • Natka pietruszki,
  • Pieprz,
  • Sól,
  • Cukier.

Przygotowanie:

Obrać ziemniaki, pokroić w talarki i usmażyć. Bakłażany pokroić w plastry, obtoczyć w mące i podsmażyć na oliwie, następnie przełożyć je na ręcznik kuchenny, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Posiekać czosnek i cebulę, zeszklić na oliwie, dodać do tego mięso mielone i podsmażyć. Następnie dolać do tego czerwone wino i przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, cynamonem oraz liściem laurowym. Gotować to przez 5 minut, potem dodać koncentrat i drobno posiekane pomidory. Następnie dodać bulionu i odczekać, aż jego część odparuje. Dodać do tego pietruszkę, część sera uprzednio potarkowanego oraz jajka uprzednio roztrzepane i wymieszać całość.

Danie pieczemy w formie do zapiekania, którą należy obsypać bułką tartą. Zaczynamy jej wykładanie od ziemniaków, które doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową i wysypujemy na nie część sera. Następnie kładziemy na to warstwę mięsną i bakłażany, które przyprawiamy solą, pieprzem i serem. Na sam koniec dodajemy beszamel i ostatnią porcję sera. Na wierzch kładziemy natomiast cienkie plastry masła. Całość pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Źródło zdjęcia głównego: analogicus / Pixabay



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *