Kuchnia grecka w Twoim domu

Kuchnia grecka w Twoim domu

Kontynuujemy naszą kulinarną podróż, po Hiszpanii przyszedł czas na Grecję. Kraj mitycznych bogów, słońca i pysznego wina. Sprawdzamy, co do zaoferowania ma kuchnia grecka i jakie pyszności można wyczarować w swoim domu.

Kuchnia grecka – cechy charakterystyczne

Kuchnia grecka postrzegana jest zazwyczaj jako prosta i zdrowa. Częste stosowanie czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw, zwłaszcza papryki i pomidorów, świeżych ziół, baraniny i ryb to jej cechu charakterystyczne. Nie można zapomnieć także o greckich winach, które słynne są już od czasów starożytności. Dodatkowo niektóre wysypy słyną ze swoich specjalności. Na Kosie jest to na przykład tarta cytrynowa i różne gatunki sałaty, na Krecie – ser graviera i karczochy, na Mykonos – suszona wieprzowina (loúses) oraz zapiekanka z cebuli i sera (kremythópita), na Siros – zapiekanka z cukinii (kolokythópita) a na Santoryn – małe, dość niekształtne pomidory.

Kuchnia grecka w Twoim domu, czyli przepis na musakę

Jednym z dań, jakie ma do zaoferowania kuchnia grecka jest musaka. To zapiekanka przygotowana na bazie bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa. Górą warstwę potrawy stanowi natomiast sos beszamelowy posypany dodatkowo żółtym serem.

Kuchnia grecka, garnki ustawione na stole, obok nich miski z przyprawami i składnikami dania

Składniki:

  • 400g mięsa mielonego,
  • 400g bakłażana,
  • Bułka tarta,
  • Masło,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Oliwa,
  • Ok. 6 sztuk pomidorów, najlepiej dojrzałych,
  • 1,5 kg ziemniaków,
  • Ser (np. parmezan lub graviera),
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki czerwonego wina,
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1 średnia cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1-2 Liście laurowe,
  • 2 płaskie łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu,
  • Natka pietruszki,
  • Pieprz,
  • Sól,
  • Cukier.

Przygotowanie:

Obrać ziemniaki, pokroić w talarki i usmażyć. Bakłażany pokroić w plastry, obtoczyć w mące i podsmażyć na oliwie, następnie przełożyć je na ręcznik kuchenny, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Posiekać czosnek i cebulę, zeszklić na oliwie, dodać do tego mięso mielone i podsmażyć. Następnie dolać do tego czerwone wino i przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, cynamonem oraz liściem laurowym. Gotować to przez 5 minut, potem dodać koncentrat i drobno posiekane pomidory. Następnie dodać bulionu i odczekać, aż jego część odparuje. Dodać do tego pietruszkę, część sera uprzednio potarkowanego oraz jajka uprzednio roztrzepane i wymieszać całość.

Danie pieczemy w formie do zapiekania, którą należy obsypać bułką tartą. Zaczynamy jej wykładanie od ziemniaków, które doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową i wysypujemy na nie część sera. Następnie kładziemy na to warstwę mięsną i bakłażany, które przyprawiamy solą, pieprzem i serem. Na sam koniec dodajemy beszamel i ostatnią porcję sera. Na wierzch kładziemy natomiast cienkie plastry masła. Całość pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

kuchia grecka, musaka w formie do pieczenia



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial