Kuchnia włoska

Kuchnia włoska

Włosi są znani przede wszystkim z zamiłowania do jedzenia. Lubią poczuć wyjątkowy smak, aromat oraz wygląd, i taka właśnie jest ich kuchnia. Jednak to nie tylko same posiłki. Kuchnia włoska to coś więcej. To cały ceremoniał począwszy od przygotowywania posiłków do ich konsumpcji. Wynika to z wielu obyczajów gastronomicznych.

Charakterystyka kuchni włoskiej

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych na całym świecie. Podobnie jak francuska, która również cieszy się znaczną popularnością. Cały sukces tkwi w wysokiej jakości świeżych produktów oraz własnoręcznym przygotowaniu. Głównie skupia się na warzywach takich, jak pomidory oraz przyprawach – bazylia, oregano, kolendra, estragon, rozmaryn i tymianek.

Owoce morza

Z racji bliskości do Morza Śródziemnego we Włoszech szczególnie dobrze mają się gaje oliwne. Stąd słynna produkcja oliwy z oliwek. Położenie geograficzne sprawia również, że na włoskich talerzach ląduje sporo owoców morza. Większości kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim z daniami mącznymi takimi jak pizza. Bardzo popularną pozycją w menu są również wszelkiego rodzaju wariacje z makaronami. Co za tym idzie kuchnia wysokokaloryczna. Jednak to właśnie dieta śródziemnomorska jest uważana za jedną z najzdrowszych diet na świecie.

Shutterbug75 / Pixabay

Desery

Co z włoskimi deserami? Czy w ogóle ktokolwiek ich nie lubi? To właśnie włoskie wynalazki! Wywodzą się m.in. kremowe lody, tiramisu, panna cotta. Jednak dobry deser bez pysznej kawki to nie to samo i to jest kolejna kwestia, z której mogą cieszyć się Włosi – aromatyczne i delikatne espresso. Co jeszcze? Często jedząc, lubimy wypić coś delikatnego jak wino, którego we Włoskich restauracjach na pewno nie zabraknie!

Tradycje włoskie

Jak wspomniano wcześniej, Włosi są bardzo przywiązani do tradycji. Ich kuchnia opiera się na wiedzy przodków. Przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dla większości właśnie wieloletnia tradycja przepisów jest przyczyną popularności i smaku kuchni włoskiej. Jednym z najbardziej pielęgnowanych zwyczajów jest spożywanie posiłków wspólnie z przyjaciółmi i rodziną. Szczególną uwagę zwracają również na pory jedzenia poszczególnych pyszności. Zazwyczaj nie jadają obfitych śniadań i zazwyczaj trzonem śniadania jest mocna i aromatyczna espresso. Do tego spożywają rogalika lub ciasteczko. Lunch jest około godziny 13.00. Kolacja jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia. Zazwyczaj spożywana jest około godziny 20.00. Wtedy po całym ciężkim dniu wszyscy razem zasiadają do stołu i ucztują. Często podawane jest wino.

Źródło zdjęcia głównego: pixel2013 / Pixabay



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *