Przekąska do plecaka, czyli sałatka z kurczakiem

Przekąska do plecaka, czyli sałatka z kurczakiem

Smaczna przekąska w podróży pozwoli zregenerować siły, zaoszczędzić nieco pieniędzy oraz przyswoić nieco witamin, jeśli zdecydujemy się na coś zdrowego. Przekąska do plecaka powinna być łatwa i szybka w przygotowaniu i jednocześnie odporna na trudy podróży. Dziś przedstawiamy pomysł na zdrową sałatkę z kurczakiem.

Przekąska do plecaka – kilka porad jak ją przygotować i przechowywać

Planując przygotować prowiant na podróż, szczególnie gdy będziemy poruszać się publicznym środkiem transportu warto pamiętać o kilku rzeczach, aby uniknąć problemów z jedzeniem. Sałatka odpowiednio zapakowana idealnie sprawdzi się jako przekąska do plecaka. Przede wszystkim należy pamiętać o odpowiednim jej zapakowaniu. Koniecznie musi być to szczelny pojemnik, aby uniknąć wycieku soków, jakie puszczą warzywa. Warto zdecydować się na zakup pojemnika specjalnego dla sałatek z pojemniczkiem na dressing oraz sztućcami. Dzięki czemu sałatkę można przygotować dzień wcześniej a wszystkie przyprawy dodać do dressingu w osobnym pojemniczku. W ten sposób po otwarciu z naszej sałatki nie pozostanie niezbyt apetyczna ciapa.

jarmoluk / Pixabay

Przekąska do plecaka, czyli przepis na sałatkę z kurczaka

Sałatka z kurczaka nie jest zbyt skomplikowana w przygotowaniu. Jako składniki możemy użyć praktycznie wszystkiego, co mamy w domu. Przedstawiamy nasz pomysł na sałatkę z kurczaka sprawdzoną w naszych podróżach.

Składniki:

  • Filet z piersi kurczaka,
  • Miks sałat,
  • Pomidor (mogą być też pomidorki koktajlowe),
  • Słonecznik,
  • Orzechy włoskie,
  • Cebula,
  • Papryka,
  • Rzodkiewka,
  • Kukurydza,
  • Olej,
  • Ocet jabłkowy,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Zioła prowansalskie,
  • Czosnek granulowany,

Przygotowanie:

Filet z piersi kurczaka umyć, oczyścić i przyprawić ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym i upiec w rękawie w piekarniku. Po upieczeniu drobno pokroić lub porwać na kawałki. Cebulę pokroić w piórka, warzywa (pomidor, paprykę, rzodkiewkę) w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Słonecznik uprażyć na patelni, orzechy włoskie drobno pokroić. Dressing przygotować z oleju z octem w stosunku 1:1, doprawić ziołami lub przyprawą do sałatek. Można też użyć gotowego sosu sałatkowego. Do pojemnika włożyć sałatę, kurczaka, warzywa, orzechy oraz słonecznik. Polać gotowym dressingiem przed spożyciem.

Anestiev / Pixabay

Sałatka z kurczaka idealnie sprawdzi się jako przekąska do plecaka, przede wszystkim dlatego, że spożywa się ją na zimno. Łatwa w przygotowaniu, zaspokoi głód każdego podróżnika.

Źródło zdjęcia głównego: Pexels / Pixabay



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *