Specjały kuchni rosyjskiej

Specjały kuchni rosyjskiej

Na myśl o Rosji większości osób przychodzą na myśl jedynie wysokoprocentowe trunki oraz dywany na ścianach. Mało kto zastanawia się jednak co jej mieszkańcy wkładają do swoich garnków. Przedstawiamy specjały kuchni rosyjskiej.

Zupy w kuchni rosyjskiej

Jak w każdym kraju, także w Rosji można wyróżnić dania, które dla niej są najbardziej charakterystyczne. Zupy, stanowią mocną stronę kuchni tego kraju. Dawniej uważano nawet, że posiłek bez talerza z zupą jest niepełny. W Rosji wyróżniamy dwie kategorie zup – zimne i gorące, które także można podzielić na czyste oraz podprawiane lub zagęszczane. Za jedną z najbardziej znanych zup kuchni rosyjskiej uważana jest szczi, czyli zupa z kiszonej kapusty, która podawana była zimą. Latem natomiast podawana była „leniwa” szczi gotowana z białej kapusty. Istnieją także inne odmiany tej zupy. Obok szczi ogromną popularnością cieszy się zupa rybna – ucha, która zyskała miano rosyjskiej potrawy narodowej. W kuchni rosyjskiej popularny jest także razsolnik, czyli zupa z kiszonych ogórków oraz z soku z ich kiszenia na bulionie z kury lub nerek wołowych oraz solanka, czyli gęsta zupa gotowana na rosole mięsa, ryb lub grzybów zakwaszona kwasem chlebowym, ogórkami kiszonymi, marynowanymi kaparami lub sokiem z cytryn.

szczi specjał kuchni rosyjskiej

Dania mięsne w kuchni rosyjskiej

Do największych mięsnych specjałów kuchni rosyjskiej należy Boeuf Stroganow, czyli polędwica wołowa, którą podsmaża się i dusi z pieczarkami w sosie z koncentratu, śmietany, pieprzu oraz mielonej papryki. Nazwa tego dania pochodzi od rosyjskiej arystokratycznej rodziny. Popularnością w kuchni rosyjskiej cieszy się także kotlet pożarski przygotowany z mielonego mięsa drobiowego, który panieruje się bułką tartą i podaje się wraz z stopionym masłem oraz plastrem cytryny. Popularnością cieszą się również inne kotlety przygotowane z drobiu – de volaille. W odróżnieniu od kotletów pożarskich przygotowuje się z całych płatów piersi kurczaka, które się drobnie rozbija. Kawałek masła owija się piersią kurczaka i tak przygotowany kotlet obtacza się w mące, jajku oraz bułce tartej i obsmaża.

Boeuf Stroganow specjał kuchni rosyjskiej

Desery w kuchni rosyjskiej

Obecnie ulubione desery Rosjan to lody oraz torty. Lody popularne stały się w połowie XVIII wieku. Przygotowano je z jaj, śmietany oraz cukru. Popularnością cieszyły się także kompoty ze świeżych lub suszonych owoców oraz kisiel. Sałatki owocowe również podbiły podniebienia Rosjan i sprawdzają się jako desery. Jako słodkie uwieńczenie posiłku sprawdzają się również kremy oraz musy owocowe. Do najbardziej znanych należą krem waniliowy oraz krem kawowy. W kuchni rosyjskiej dużym zainteresowaniem cieszą się owoce. Przygotowuje się z nich suflety, które podaje się tuż po upieczeniu. Często można spotkać również pieczone oraz nadziewane jabłka.

Specjały kuchni rosyjskiej - lody na deser

Jak w każdej kuchni, także rosyjskiej znaleźć można przeróżne specjały i smaczki. Decydując się na wakacje w Rosji warto spróbować chociaż części wymienionych dań. W końcu najlepiej smakują dania przygotowane w kraju z którego pochodzą.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial