Specjały kuchni słowackiej w Twoim domu

Specjały kuchni słowackiej w Twoim domu

Kontynuujemy nasze kulinarne podróże, a naszym kolejnym przystankiem będzie Słowacja. Pora dowiedzieć się jak przygotować specjały kuchni słowackiej w swoim domu.

Cechy charakterystyczne kuchni słowackiej

Kuchnia słowacka nie jest wolna od innych wpływów kulturowych, dlatego zauważyć można że w mniejszym lub większym stopniu różni się w różnych regionach Słowacji. Za początki kuchni słowackiej przyjmuje się czasy, gdy większość ludzi mieszkała na wsi na samodzielnym utrzymaniu, import żywności był bardzo ograniczony i nie znano nowoczesnych metod konserwacji i przetwórstwa, dlatego kuchnia uzależniona była od podstawowych produktów żywnościowych takich jak pszenica, ziemniaki, mleko i produkty mleczne, mięso wieprzowe, kiszona kapusta i cebula. W mniejszym stopniu wykorzystywano wołowinę, drób, jagnięcinę, mięso kozie, jaja, niektóre lokalne warzywa i owoce oraz grzyby. Przyprawy nie były używane, a zamiast tłuszczów roślinnych używano masła i tłuszczów zwierzęcych. Współczesna kuchnia natomiast uległa natomiast wpływom różnych kuchni świata i korzysta z wielu różnych składników, przypraw i produktów wysoko przetworzonych. Dania takie jak Halušky, Lokše, Bryndzové pirohy, Parené buchty czy Široké rezance s tvarohom a slaninou to największe specjały kuchni słowackiej.

Specjały kuchni słowackiej czyli przepis na Halušky, miska z kluskami z okraską i łyżka leżąca obok

Specjały kuchni słowackiej w Twoim domu, czyli przepis na Halušky

Specjały kuchni słowackiej można bez problemu przygotować we własnym domu. Dziś prezentujemy przepis na Halušky.

Składniki:

Kluski:

1,5 kg ziemniaków

2 jajka

60 dag mąki krupczatki

Sól

Omasta:

20 dag bryndzy

17 dag słoniny

15 dag boczku

50-100 ml mleka (do rozrzedzenia bryndzy)

Pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie dodajemy do tego jajka i mąkę i wyrabiamy ciasto. Powinno być dość rzadkie. Następnie gotujemy osoloną wodę. Kluski można formować za pomocą specjalnej tarki z dużymi otworami lub z deski, czyli masę kładziemy na deskę i ściągamy za pomocą noża malutkimi porcjami do wody. Kluski gotujemy około minut. Boczek oraz słoninę kroimy następnie w kostkę, podsmażamy aż słonina się wytopi. Następnie rozdrobnioną brynzę mieszamy z mlekiem, doprawiamy pieprzem i mieszamy z kluseczkami. Podajemy je na talerzu z okraską ze słoniny i boczku.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial