Kuchnia holenderska w Twoim domu

Kuchnia holenderska w Twoim domu

Jesteś fanem kulinarnych podróży? Dziś podpowiadamy jak wyczarować Holandię we własnej kuchni. Nie musisz nigdzie jeździć, by przekonać się co do zaoferowania ma kuchnia holenderska.

Czym charakteryzuje się kuchnia holenderska?

Kuchnia holenderska oferuje proste, zdrowe, oszczędne i pożywne potrawy. Wśród podstawowych składników znajdują się ziemniaki, warzywa oraz mięso. Mogą być one ugotowane osobno lub razem w postaci stamppotu, czyli jednej z charakterystycznych potraw dla kuchni holenderskiej. Stamppot zwykle podawana jest z kiełbasą rookworst. Wśród tradycyjnych potraw należy wymienić zupę grochową – erwtensoep, zupę z brązowej fasolki – bruine bonensoep, hutspot, hachee, kotlet mielony – gehaktbal polany sosem jus, uitsmijter, poffertjes i pannenkoeken. Kuchnia holenderska bogata jest również w ryby. Na ulicach kupić można tradycyjną zakąskę Hollandse Nieuwe, czyli wypatroszonego, solonego śledzia z cebulą pokrojoną w kostkę. Holandia słynie również z serów, które wyrabiano na tych ziemiach już w czasach przed Chrystusem. Kuchnia holenderska ulegała również wpływom innych kuchni, głównie indonezyjskiej.

kuchnia holenderska, ziemniaki położone na kolorowej ścierce, obok stoi garnek
congerdesign / Pixabay

Kuchnia holenderska w domu, czyli przepis na stamppot

Jest to niezwykle proste, jednogarnkowe danie które bez problemu przygotujesz we własnym domu. Jego podstawę stanowią ziemniaki, jarmuż oraz wędzona gotowana kiełbasa rookworst. Dużą zaletą jest również krótki czas przygotowania dania.

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 200 g jarmużu,
  • 20 g masła,
  • 150 g boczku,
  • 2 kiełbasa podobna do rookworst,
  • 100 ml mleka,
  • łyżeczka soli,
  • opcjonalnie sos pieczeniowy jus lub musztarda

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od obrania i pokrojenia w drobniejsze kawałki ziemniaków. Najlepsze będą odmiany, które rozsypują się po ugotowaniu. Następnie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Do garnka wrzucamy również jarmuż i gotujemy go razem z ziemniakami. Kiedy woda zacznie w garnku wrzeć, całość gotujemy około 20 minut. W międzyczasie, gdy warzywa się gotują, możemy zająć się boczkiem. Zaczynamy od usunięcia skórki i pokrojenia go w niewielkie paski. Następnie obsmażamy go wedle uznania. Nie zapominamy również o naszej kiełbasie, którą trzeba ugotować. Gdy warzywa się ugotują, należy je odcedzić i pozostawić w garnku. Następnie dodajemy masło oraz mleko i całość tłuczemy przy użyciu tłuczka. Do całości dodajemy boczek i mieszamy. Jeśli chcesz przygotować wersję z sosem pieczeniowym jus, nakładając na talerz danie, w środku zrób wgłębienie na sos. Jeśli wolisz wersję bez sosu, po nałożeniu dodaj ugotowaną kiełbasę. Jako dodatek możesz również nałożyć musztardy.

Źródło zdjęcia głównego: 12019 / Pixabay



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *