Dania wigilijne na świecie

Dania wigilijne na świecie

Każdy kraj ma swoje przysmaki. Można się o tym przekonać, jadąc do danego państwa obojętnie, którą porą roku. Jednak to właśnie Boże Narodzenie charakteryzuje się bogactwem tradycyjnych i regionalnych dań. Dlatego spieszymy z odpowiedzią na pytanie, jakie są dania wigilijne na świecie.

Hiszpania

Podczas Wigilii w Hiszpanii nie spożywa się potraw postnych. Menu jest zależne od regionu. Kolacja zaczyna się od przystawek, czyli suszona szynka (jamon), pasztety, owoce morza na zimno. Następnie podawana jest zupa. Zazwyczaj jest to  consomme – hiszpańska wersja polskiego rosołu. Na stół trafiają ryby. Dopiero później są mięsne dania główne np. cochinillo – potrawa z młodego prosiaczka i jagnięcina. Takie menu jest typowe dla Castilla León i Castilla La Mancha, bo w Andaluzji na święta jada się drób, głównie indyka.

Hiszpańskie święta są słodkie. Opłatek zastępują turrón, czyli chałwom. W Boże Narodzenie podaje się ciasto Roscon de Reyes (ciasto Trzech Króli), w którym zapieczony jest drobny upominek. Cukiernie w tym czasie sprzedają najwięcej mazapanes, czyli marcepanowych słodyczy oraz polvorones – kruche ciasteczka z dodatkiem migdałów, cynamonu i – jak nakazuje tradycja – smalcu. Hiszpanie najchętniej piją cave – wino musujące.

bluebirdprovisions / Pixabay

Włochy

W Wigilię podawane są dania proste. Głównie bazują one na rybach oraz owocach morza. Przykładowe to spaghetti z małżami, cozze ripiene (nadziewane małże) oraz pieczoną rybę. Tutaj podobnie jak w przypadku Hiszpanii stół wigilijna zależy od regionu. Jednak niezależnie od miejsca w całym kraju musi być ogromna sztuka pieczonego mięsa.  Rodzaj mięsa nie jest narzucony. Może to być wieprzowina, jagnięcina lub indyk z pieczonymi ziemniakami oraz warzywami.

Północ kraju jest zdominowana przez dania faszerowane mięsem, warzywami i serem np. tortellini – malutkie pierogi podawane w rosole. Na południu podaje się lasagne z sosem pomidorowym z mięsem wieprzowym oraz kilkoma rodzajami serów. Popularne jest również canelloni – faszerowane mięsem, szpinakiem i białym serem risotta. Z zup pojawia się ta z porów, z ziemniakami lub z przepiórczymi jajami i dodatkiem trufli.

Deserem jest znane i lubiane na całym świecie ciasto (panettone) z bakaliami, posypane cukrem pudrem. Inne to pandoro  – drożdżowa, maślana babka pieczona w formie w kształcie gwizdy, z wierzchu jest obsypana cukrem pudrem z dodatkiem wanilii. Popularnością nie odstaje tort ryżowy oraz pan speziale, czyli polski piernik.

guanabarino / Pixabay

Francja

Pierwszego dzień świąt we Francji jest synonimem owoców morza, ostryg, langust oraz krewetek, oraz wędzonego łososia. Często na stołach świątecznych pojawia się pasztet z kaczych lub gęsich wątróbek – foie gras. Mogą one być przysmażane z konfiturą z pigwy, wtedy podawane są jak szaszłyk. Jakie inne przysmaki znajdzie się na francuskim stole świątecznym? Popularny jest pieczony indyk, kapłon lub perliczka faszerowana kasztanami oraz truflami.

Francja również nie jest jednolita pod względem bożonarodzeniowych potraw. W Alzacji podawana jest gęś, jako główny posiłek. W Bretanii można skosztować naleśników polanych kwaśną śmietaną, z kolei w Burgundii – indyka i kasztanów. Jednak cała Francja jest zgodna co do jednej pozycji w menu – Buche de Noël. Jest to ciasto o kształcie przypominającym polano drewna. Do jego zrobienia używa się kremu maślanego oraz ciasta biszkoptowego, wtedy powstaje rolada. Krem zazwyczaj ma smak wanilii, orzecha laskowego lub kawy. Na cieście umieszcza się figurki z cukru lub z plastiku, które symbolizują wszystkie te osoby, które kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia.

takedahrs / Pixabay

Portugalia

Królem  Wigilii w Portugalii jest dorsz. Głównym daniem jest bacalhau de consoada. W jego skład wchodzą gotowane filety z dorsza, do których podaje się ziemniaki, gotowaną kapustę tronchudas oraz rzepę, brokuły i marchew. Pierwszy dzień świąt to potrawy mięsne: indyk lub kurczak nadziewany kasztanami, rodzynkami i migdałami; kiełbaski wieprzowe chourico, gotowana kaszanka, wieprzowe podbrzusze, tradycyjne świńskie uszka. Z racji tego, że Portugalczycy najbardziej czekają zawsze na deser, to właśnie ta część jest najbardziej obfita. Najchętniej wszyscy sięgają po:

rabanadas – cynamonowe grzanki moczone w słodkim mleku i smażone,
past eis de dece de grao – ciasteczka z marmolady i grochu
bolo de Mel – pierniki
bolo de rei (jedzony podczas święta Trzech Króli) – w kształcie korony, w środku jest ukryte ziarno bobu i ten kto je znajdzie ma gwarancje szczęścia w zbliżającym się nowym roku.
Na święta w Portugalii szykuje się specjalnie gatunki porto i serów, których nazwa pochodzi od miejscowości, gdzie zostały wyprodukowane.

stevepb / Pixabay

Anglia

Główne danie bożonarodzeniowe w Anglii to indyk nadziewany często mielonymi kasztanami, pieczonymi ziemniakami, brukselką, pieczoną pietruszką ze skórką pomarańczową lub szałwiowo – cebulowym farszem. Na jednej blaszce piecze się też kiełbaski pozawijane w plasterki boczku. Deser to oczywiście angielski pudding. Powinien on być wykonany z trzynastu składników, bo symbolizuje to Chrystusa i jego dwunastu apostołów. Składniki to:

  • Mąka
  • Łój wołowy
  • Migdały
  • Trzy rodzaje
  • rodzynków
  • Bułka tarta
  • Cukier
  • Jaja
  • Rum
  • Utarta marchew
  • Kandyzowane czereśnie
  • Sok z cytryny

Ciekawym jest cały proces przygotowywania. Tradycja nakazuje, aby każdy z członków rodziny chociaż raz zamieszał masę drewnianą łyżką, wykonując ruchy ze wschodu na zachód. Tydzień w tydzień należy wyciągać pudding, mieszać, dolewać trochę rumu i odkładać z powrotem w zimne miejsce. Będzie gotowy dopiero po trzech miesiącach.

isfara / Pixabay

Grecja

Grecy święta kojarzą głównie z daniami mięsnymi oraz rybnymi. Jednak w Grecji święta nie są wyjątkowym i uroczystym dniem. Gotuje się te same potrawy, co je się na co dzień, przy czym podaje je się w bardziej elegancki sposób i doprawia się je nieco bardziej pieszczotliwie. Przed Wigilią panuje wielodniowy post, dlatego stoły 24 grudnia są suto zastawione. Świąteczny obiad to często pieczona wieprzowina lub indyk faszerowany kasztanami, orzeszkami pinii, mięsem oraz rodzynkami. Grecy lubują się także w jagnięcinie. Słodycze to:

melomakarona – ciasteczka maczane w słodkim syropie
kourabiedes – maslane ciasteczka obficie posypywane cukrem pudrem
Obowiązkową potrawą jest christopsomo, czyli chleb Chrystusa. To duży i okrągły bochenek z orzechami i odciskiem krzyża dookoła, którego stawiane są symbole z ciasta ukazujące to, co symbolizuje długotrwałość.

jcvelis / Pixabay

Jakie są dania wigilijne na świecie? To wszystko już wiecie, teraz pozostaje tylko wybrać to państwo, którego stół wigilijny najbardziej przypadł do gustu. To ważny aspekt w przypadku, kiedy podróżnik jest łasuchem i lubi sobie dobrze zjeść lokalnych przysmaków. Jak widać Boże Narodzenie to świetna okazja ku temu!

Źródło obrazka wyróżniającego: pasja1000 / Pixabay



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *