Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska

Hiszpania słynie ze swojej kuchni. Różnorodne, kolorowe dania kuszą swoim wdziękiem każdego głodomora. Kraj słynie ze swoich zamiłowań do ostrego, mocno przyprawionego i tłustego jedzenia. Kuchnia hiszpańska jest jedną z najbardziej popularnych na całym świecie, podobnie jak kuchnia amerykańska, włoska czy japońska.

Patatas bravas

To pokrojone w kostkę usmażone ziemniaki. Przypominają frytki, lecz mają inny kształt. Podawane z z pikantnym czerwonym sosem. Jego skład jest zależny od regionu. Potrafi być łagodniejszy lub pikantniejszy. Zazwyczaj podawane są jako dodatek do potraw mięsnych, ale również mogą być daniem głównym.

Paella

Pierwsza Paella powstała w XIX wieku w Wenecji. Podstawowym składnikiem jest kurczak i królik. Można również wybrać alternatywę owoców morza. Powinno się jeść Pealle bezpośrednio z naczynia, w którym potrawa została przyrządzona. Często jest to specjalna metalowa patelnia z dwoma uchwytami. Miłośnicy tego dnia lubią spożywać Paellę na powietrzu.

Gazpacho

Gazpacho to idealne danie na upalne dni. Teraz wszystko jasne dlaczego danie pochodzi z najbardziej upalnego miejsca w Hiszpanii – Andaluzji. W skład wchodzą posiekane lub potarkowane ogórki, pomidory, papryka, cebula. Do tego dodawana jest oliwa z oliwek, woda, ocet winny i sól. Na koniec zupę wzbogaca się o pokrojone w kostkę ogórki, cebulkę, pomidory i listek bazylii.

Jamón Ibérico

Jest to udziec szynki iberyjskiej. Często wisi nad blatem lub głowami klientów. Wystarczy poprosić a kelner ukroi plasterek tego przysmaku. To danie, które je się o każdej porze dnia. Jest również ciekawą propozycją jako przystawka do wina lub piwa. Powstaje ze świni iberyjskiej. Hodowla odbywa się na wolności. Zwierzę odżywiane jest w naturalny sposób.

Calamari

W nadmorskich miejscowościach można spotkać smażone na głębokim tłuszczu kalmary. Warto zamówić szczególnie jako dodatek do piwa lub wina. Dla smaku zaleca się skropić usmażone mięso sokiem z cytryny.

Pulpo a la gallega

Rarytasem hiszpańskiej kuchni jest ośmiorniczka. Danie jest najbardziej popularne w Galicji i to właśnie w tym miejscu zaleca się skosztowanie tego przysmaku. Ośmiornica jest gotowana wraz z papryką, solą morską na oliwie z oliwek. Podaje się z drobno pokrojonymi ziemniakami. Zazwyczaj traktowana jako przystawka, jednak ośmiorniczka może stanowić również danie główne.

Tortilla Española

Jest to królowa hiszpańskich przystawek, tapas i przekąsek. Można potraktować jako coś lekkiego, ale również może być daniem głównym. Jest to omlet przygotowany z jajek z dodatkiem ziemniaków oraz innych składników. Kuchnia hiszpańska słynie z oliwy z oliwek i na tym też smażona jest Tortilla Española. Popularne są również wersje z cebulą, szpinakiem i fasolą lub grzybami.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial