Kuchnia chińska

Kuchnia chińska

Jedna z najbardziej popularnych kuchni na cały świecie. Uwielbiana przez mieszkańców Ameryki Północnej, Południowej, Azji oraz Europy. W czym tkwi fenomen ich przepisów? Przede wszystkim tajniki gastronomiczne przekazywane z pokolenia na pokolenie. Duży udział w charakterystycznym smaku mają również przyprawy, których używa się do nadania wyrazistości smaku.

Typowe składniki

Jednym z najbardziej znanych składników kuchni chińskiej jest rozsławiony od dłuższego czasu sos sojowy, który jest ciekawą alternatywą dla soli. Dzięki niemu potrawy nabierają swojego smaku. W Chinach używa się także tofu, które jest znane dla wszystkich wegan, ponieważ stanowi zamiennik mięsa zapewniając organizmowi wszystko to, co dostarczamy poprzez spożywanie drobiu, wieprzowiny czy wołowiny. Innymi charakterystycznymi składnikami jest sos hoisin, ostrygowy. Dla dodania pikanterii używany jest specjalny pieprz syczuański. Swoje zastosowanie znalazła również odmiana octu – ryżowego.

Sos sojowy
Sos sojowy

Jak jeść pałeczkami

1. Pałeczki nie służą do nabijania na nie jedzenia.
2. Po skończonym posiłku nie zostawia się ich na talerzu, lecz odkłada na specjalne podkładki.
3. Kto gestykuluje pałeczkami ten obraża, dlatego lepiej powstrzymać się od nadmiernych ruchów.
4. Źle wygląda oblizywanie pałeczek – Chińczycy tego nie praktykują. To europejski nawyk.
5. Nie krzyżuj pałeczek! W Chinach panuje przesąd mówiący, że przynosi to nieszczęście.

kuchnia chińska - jak jeść pałeczkami
Jak gotuje się w Chinach

W Chinach poza specyficznymi naczyniami i garnkami do przygotowywania potraw, istnieje również wiele wymyślnych metod wykorzystywanych do przygotowywania owych potraw. Jedna z nich polega na bardzo szybkim podsmażaniu drobno pokrojonych warzyw w woku wypełnionym wrzącym olejem. W tym czasie są mieszane oraz podrzucane. Innym sposobem jest zanurzania składników w głębokim oleju na kilka sekund. Dla osób dbających o zdrowie wyjątkowo ciekawe powinna się okazać gotowanie na parze. Wówczas wok napełniany jest wokiem oraz sosem sojowym a na nim stawiane jest specjalne naczynie z bambusa. Kolejnym dość znanym sposobem przygotowywania potraw jest smażenie w sosie. Mięso obtacza się mąką i polewa ciepłym sosem dzięki, któremu nabiera charakterystycznego koloru oraz smaku. Ważnym jest, aby każdy kawałek był odpowiednio zarumieniony po każdej ze stron.

Smażenie w woku
Smażenie w woku

Chińskie metody przyrządzania posiłków wnikliwie kopiują Europejczycy, którzy od wielu lat chętnie przyjmują coraz to nowe restauracje chińskie. Co więcej jednymi z najbardziej odwiedzanych punktów gastronomicznych w Polsce oraz w całej Europie są właśnie te, które przygotowują posiłki z Dalekiego Wschodu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial