Specjały kuchni niemieckiej w Twoim domu

Specjały kuchni niemieckiej w Twoim domu

Kolejnym krajem, do którego zawitamy w naszej kulinarnej podróży, będą Niemcy. Choć, co do samego Państwa stosunki można mieć różne, jednak fanów kuchni, nawet pośród Polaków nie brakuje. Czas przekonać się jakie specjały kuchni niemieckiej bez problemu przygotujesz w swoim domu.

Krótka charakterystyka kuchni niemieckiej

Warto zacząć od tego, że kuchnia niemiecka to zbiorcza nazwa kilku kuchni regionalnych z różnych regionów Niemiec. Wbrew  powszechnemu przekonaniu, cechuje ją różnorodność dań i potraw. Kuchnia niemiecka jest nieco zbliżona do polskiej, ponieważ nasi sąsiedzi także podają mięsa z ziemniakami. Zauważyć w niej można również liczne wpływy innych krajów takich jak Włochy, Grecja, Hiszpania, Czechy czy Słowacja. Potrawy są tłuste, pożywne i zazwyczaj podawane w dużych ilościach. W kuchni niemieckiej można zauważyć także słowiańskie wpływy, o czym świadczy dodawanie cukru do potraw słonych. Wśród specjałów kuchni niemieckiej należy wymienić zupę z węgorza na rosole wołowym, i golonkę z kapustą lub grochem purée, a także sałatkę ziemniaczaną.

specjały kuchni niemieckiej, czyli przepis na sałatkę ziemniaczaną, ziemniaki obrane, pokrojone i gotowa sałatka
congerdesign / Pixabay

Specjały kuchni niemieckiej w Twoim domu

Smaczne i szybkie danie nie tylko zaoszczędzi nas czas, ale także podbije serca domowników swoją prostotą. Dlatego dziś stawiamy na całkiem szybkie i jednocześnie proste danie, jakim jest niemiecka sałatka ziemniaczana, czyli Kartoffelsalat.

Składniki:

  • 12 średnich ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 100 ml bulionu,
  • odrobina octu i oleju,
  • 2 łyżki musztardy,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy, a następnie gotujemy je w mundurkach. Po ugotowaniu zalewamy je wodą, następnie gdy ostygną, obieramy je ze skórki. Cebulę kroimy w kostkę. Bulion nieco podgrzewamy, a następnie wrzucamy do niego cebulę i jeszcze chwilę podgrzewamy. Ziemniaki kroimy w talarki i zalewamy je bulionem z cebulą. W miseczce łączymy musztardę, ocet, olej i sól. Gotowym sosem polewamy ziemniaki i delikatnie wszystko mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem należy dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystko wymieszać.

Źródło zdjęcia głównego: RitaE / Pixabay



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *